foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
************************* ************************* *************************   Esküvődön dolgod nincs,******* Csak a mosoly, mi nagy kincs,***** Rendben zajló vacsora,*********** Már jön is a torta, nézz oda, ***** Menyasszonytánc, kondér tele,*****************   Érd el mindezt csakis vele, Segít Neked hidd el már,   Béla Vőfély Terád vár.

A cél: Akkor ezt most tegyük tisztába és írjuk le magyarul :) Oszd meg mindenfele, ha ismerősi körben lesz esküvő, Te ajándékozol, netán Te kapnál! :)

Elsőként szerintem érdemes definiálni a napjainknak megfelelően, hogy mi is az ajándék, amit az Ifjú Pár kap: hozzájárulás az esküvői költségekhez és valamennyi plusz.

Korábban, amikor falun az egész népesség az esküvőn dolgozott, mindenki hozzájárult munkával, asztallal, állattal, borral az esküvőhöz és a lakodalomhoz, akkor még nem az Ifjú Párnak, vagy családjának kellett az összes költséget viselnie. Ilyenkor az ajándékot valóban ajándékként lehetett értelmezni és megmaradt az ajándékozónak a szabadsága, hogy maga döntse el, mivel örvendezteti meg a házasulandókat…

Napjainkban minden költség, étterem (étel-ital), zenekar, fotós, videós, dekoratőr, vőfély díja a Párt terheli. Ezek összessége, a násznép méretétől függően, nagyon komoly költségek is lehetnek.

Ez sok családban kvázi ideiglenesen finanszírozható csak, így igenis számít a legtöbb az Ifjú Pár arra, hogy ezen költség az ajándékokból megtérül.
Innentől el is jutottunk oda, hogy tárgyi ajándékot alapvetően nem célszerű adni a Párnak, csak „borítékkal együtt”. Ha például a barátok összefognak, hogy valami vicceset adjanak a házasulandóknak, akkor is érdemes anyagi hozzájárulást is mellékelni az ajándékhoz.


Másik történet, amikor a Pár külön tárgyi ajándékoknak örülne, pl. új otthon alapításakor. Ilyenkor elkerülve az 5 teáskészlet és 3 étkészlet problémáját adott boltokban az Ifjú Pár által megjelölt termékek közül választhat a násznép és azt kapják a fiatalok, amit valóban szeretnének. Több ilyen szolgáltató is van, jó az ötlet.

Pénzbeli hozzájárulás esetén mennyit célszerű adni? Ha többet szeretnél tudni, itt összefoglaltam mindent, ami a szuper esküvőhöz kell :)