foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
************************* ************************* *************************   Esküvődön dolgod nincs,******* Csak a mosoly, mi nagy kincs,***** Rendben zajló vacsora,*********** Már jön is a torta, nézz oda, ***** Menyasszonytánc, kondér tele,*****************   Érd el mindezt csakis vele, Segít Neked hidd el már,   Béla Vőfély Terád vár.

Szép, napos, meleg idő legyen, de ne forróság? A helyszín, minden óhajtott szolgáltató szabad legyen és minden jó áron is legyen? Így válassz esküvői dátumot!

Az esküvői főszezon általánosságban májustól szeptember végig tart, az esküvők többsége ebben az 5 hónapban van. Ezen az időszakon belül több szempont alapján is választhattok.

Időjárás

Az Ifjú Párok többsége olyan időt szeretne az esküvő napjára, ami meleg, szép napos, de a kánikulát kerülnék. Ez alapján a május-júniusi hónapok és augusztus második fele, valamint a szeptember hónap kerül előtérbe. Sajnos ebből a szempontból a tapasztalatok alapján túl sok jó hírrel nem tudok szolgálni: voltam már májusban is 39 fokban esküvőn, ahogy júliusban is volt 22 fok és napsütés, a januári 14 fokos lagziról nem is beszélve. Nagyon változékony az időjárás, így ezzel számolni, vagy dátumválasztást erre építeni nem nagyon érdemes.


Szolgáltató

Miután az időjárásban csak bízni lehet, érdemes más, Számotokra fontos szempont alapján dátumot választani. Példának okáért álmotok esküvői helyszíne mikor szabad, vagy a legjobb fotós, vagy a vőfély, akit mindenképpen szeretnétek, mikor ér rá. Ilyenkor nem cserélődnek fel a szerepek, a Ti Nagy Napotok a fontos, de ahhoz, hogy minden úgy történjen, ahogy elképzeltétek és azokkal a szolgáltatókkal, akiket szeretnétek, a dátumválasztásnál érdemes lehet figyelembe venni az ő időbeosztásukat is.

Nem szokványos időpontok

A Nagy Nap kiválasztásakor szinte mindenki szombatban gondolkodik. Ez érthető, ez a hagyomány, picit talán így is vagyunk „kódolva”, de érdemes lehet elszakadni a szokásjogtól. Egyre gyakoribbak a pénteki időpontok az esküvőkön. Kis negatívuma ennek, hogy előtte a násznép egy része dolgozik, bár a legtöbben tudnak szabadságot kivenni az adott napra, míg pozitívum, hogy a lakodalom után két egész nap van pihenni.

Érdemes végignézni az adott év munkarendi beosztását a dátumválasztás előtt, hiszen a hosszú hétvégék és ünnepnapok több lehetőséget is rejtenek. Rendszeresen dolgozom augusztus 19-ei esküvőkön, ahogy a 4 napos hétvégéken a péntek-szombat mellett csütörtökök/hétfők is alkalmasak esküvői dátumra.

Ugyancsak kevésbé szokványos időpontnak minősülnek a főszezonon kívüli esküvők, azaz az október-március-április között tartott lagzik. Ezen esetekben több szolgáltatónál árengedmény is érvényesíthető, így anyagilag is jobban megérheti az ilyen választás is.

Ha többet szeretnél tudni, itt összefoglaltam mindent, ami a szuper esküvőhöz kell :)

A kép forrása: de.123rf.com