foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
************************* ************************* *************************   Esküvődön dolgod nincs,******* Csak a mosoly, mi nagy kincs,***** Rendben zajló vacsora,*********** Már jön is a torta, nézz oda, ***** Menyasszonytánc, kondér tele,*****************   Érd el mindezt csakis vele, Segít Neked hidd el már,   Béla Vőfély Terád vár.

Mindennek megvan a helye és ideje, a fenti két folyamat legnagyobb hibáira hívnám fel a figyelmet most :)

A gratuláció az esetek döntő többségében a szertartás, polgári és templomi esetén a második szertartás után van. A násznép sorban áll és gratulál az Ifjú Párnak. Ahogy minden programot, ezt is bejelenti a vőfély, így ezt érdemes megvárni és nem magunk gondolata alapján „megrohanni” a fiatalokat. Ha templomi a második szertartás, vagy csak az van, úgy mindenképpen érdemes megvárni, amíg a teljes násznép kiér a templomból és akkor megkezdeni a gratulációt (azaz nem a templom kapujában), hogy a vendégek sorban álló része ne a templomban álljon sorba és az esetlegesen hangosabb jókedvünk ne a templomban nyerjen teret.


Az ajándékozás hasonló a gratulációhoz, csak ekkor a nászajándékokat adják át a vendégek és általában a vacsora után esedékes. Ami fontos, hogy itt is előre elmondja a vőfély, hogy mikor kellene az ajándékokat átadni, így egy időpontban lehet ezt a folyamatot is véghezvinni. Habár az Ifjú Pár örül az ajándéknak, nekik sem jó, ha mindenki máskor adja át az ajándékát és másról nem is szól a lakodalom, mint a „köszönjük szépen”-ről.

Ami fontos, és a legnagyobb hiba lehet mindkettő esetében: a gratuláció alkalmával gratulálunk, az ajándékozás alkalmával a nászajándékot adjuk át. Egyik esetében sem érdemes hosszabb csevegést „erőltetni” a Párral, főleg, ha mögöttünk még negyvenen állnak sorba. A gratulációnál természetesen megölelhetjük a fiatalokat, el lehet mondani, hogy milyen szépek és mennyire büszkék vagyunk rájuk, de ennél többet nem érdemes. Az ajándékozásnál, ha szükségét érezzük, el lehet mondani a (tárgyi) ajándék apropóját, vagy a vásárlás vicces, tömör sztoriját, de figyelni érdemes arra, hogy ne húzzuk túl sokáig a dolgot.

Mindennek megvan a helye, azaz a csevegésnek, sztorizásnak, dumálásnak is sok ideje és helye van a lakodalomban, csak ha lehet, azt ne keverjük össze a fenti két folyamattal :)

Ha többet szeretnél tudni, itt összefoglaltam mindent, ami a szuper esküvőhöz kell :)

A kép forrása: canadianbasics.com