foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
************************* ************************* *************************   Esküvődön dolgod nincs,******* Csak a mosoly, mi nagy kincs,***** Rendben zajló vacsora,*********** Már jön is a torta, nézz oda, ***** Menyasszonytánc, kondér tele,*****************   Érd el mindezt csakis vele, Segít Neked hidd el már,   Béla Vőfély Terád vár.

Ki mondjon tósztot? Mivel lehet abszolút elrontani a beszédet? Íme :)

Általában közvetlenül a vacsora előtt szokás köszöntőt tartani. A régi hagyomány szerint az örömapák vagy keresztapák mondtak beszédet, ma ez már abszolút nem kötött ebben a formában. Egy alapszabály van, amit szoktam az Ifjú Pároknak javasolni, olyan beszéljen, akinek ez nem okoz gondot, terhet, felesleges plusz stresszt, stb. Azaz attól mert valaki éppen a menyasszony édesapja, de egy visszahúzódóbb, vagy tömeg előtt nem szívesen szereplő ember, attól ne kelljen neki mindenképpen tósztot mondani, amitől rosszabb esetben már napokkal az esemény előtt, de főleg aznap folyamatosan görcsöl. Ez az alaptézis mindenkire vonatkozik, akiket alább felsorolok.


Akit megkérdezek mindenképpen, hogy kíván-e néhány szót szólni, az a vőlegény. Ő ugyanis az est, a lakodalom házigazdája, ő szab irányt, hozzá alkalmazkodunk. Nem kell komoly beszédnek lennie sem az általa, sem a más által mondott köszöntőnek, néhány mondat is bőven elég. Fontos, hogy ha nem (csak) a vőlegény beszél, úgy a többi felszólalónak a beszéd záró sora az Éljen az Ifjú Pár hangos felkiáltás! :)
Egy optimális köszöntő hossza egy, de maximum2-3 perc, utóbbi akkor, ha a beszéd maga nagyon vicces. A téma elsősorban az Ifjú Pár, azaz róluk szóljon az a néhány perc is, és amit célszerű kerülni:

Viccesen pl. menyasszony édesapjától simán belefér, hogy „Drága Fiatalúr, úgy vigyázz az én kislányomra, hogy ha nem elég boldog, véletlenül hátsó fertályadat illetem lábammal”, stb. Ez belefér, de az ismerkedés esetleg kevésbé vicces göröngyös útját nem célszerű felemlegetni. :)

És egy nehéz dolog a végére: megemlékezés. Előfordul, hogy van olyan az Ifjú Pár számára fontos személy, aki már nem ehet ott a Nagy Napon. Nyugodt szívvel meg lehet emlékezni Róla a köszöntőben, viszont arra nagyon kell vigyázni, hogy ne ezzel zárjuk a mondandónak, mert akkor ez a hangulat maradhat meg az egész vacsora alatt. Azaz megemlékezünk az elhunytról, majd „na vissza az ünnepléshez, mégis ezért vagyunk itt” és mehet egy rövid vicces történet, vagy valami hasonló.

Ahol senki nem beszédes, ott se aggódjatok, nem maradtok köszöntő nélkül, ilyenkor a vőfély dolga ez, aminek jómagam szívesen teszek eleget:)

Ha többet szeretnél tudni, itt összefoglaltam mindent, ami a szuper esküvőhöz kell :)