foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
************************* ************************* *************************   Esküvődön dolgod nincs,******* Csak a mosoly, mi nagy kincs,***** Rendben zajló vacsora,*********** Már jön is a torta, nézz oda, ***** Menyasszonytánc, kondér tele,*****************   Érd el mindezt csakis vele, Segít Neked hidd el már,   Béla Vőfély Terád vár.

Vőfélyt választani...

Vőfélyt választani nagyon nehéz ugyanis attól, mert valaki szimpatikus, nem feltétlenül biztos, hogy jó szervező, vagy éppen vicces és a feladatát maximálisan jól tudja ellátni. Talán az segít legjobban Nektek is a döntésben, ha megtudjátok, hogy néhány dologról mit gondolok, mi az, ami alapján végzem vőfélyként munkámat.

Ennek okán önmagam fényezése helyett leírom kérdés-válasz formában, hogy mi hajt egy esküvőn, remélem egyezik az elvárásotok az általam nyújtani tervezettel. 

Mi a vőfély feladata?

Egy feladata van a vőfélynek, nem több, ez pedig, hogy tehermentesítse az ifjú párt, azaz Titeket. Számomra nincs megoldhatatlan feladat, bármit kitalálok, csak hogy Nektek ne legyen semmi egyéb dolgotok, csak mosolyogni. A stressz és idegeskedés helyett az a célom, hogy valóban meg tudjátok élni az esküvőtök napját, a lakodalom minden vicces vagy épp megható pillanatát.

Sokszor kérdezik tőlem, hogy mit és hogy kell csinálni egy esküvőn, amire mindig, vagy legalábbis az esetek döntő többségében az a válaszom, hogy semmit nem kell, csak lehetőségek vannak és Ti döntsétek el, hogy miként legyen. Ha úgy szeretnétek bármit, ahogy még sosem láttam, akkor Ti lesztek egy irányban a trendteremtők, de ez legyen a legnagyobb gondunk.

Mi a különbség a ceremóniamester és a vőfély között? Én melyik vagyok?

A ceremóniamester más néven egy rendezvényszervező, figyeli, koordinálja az eseményeket, beavatkozik, ha szükséges. Általában öltönyben van és prózában beszél.

A vőfély a hangulatfelelős, elsősorban versekben beszél és felszolgálja az ételt az ifjú párnak. 

Részemről azt gondolom, hogy a kettőt együtt kell csinálni, viccesnek kell lenni, hangulatot csinálni, de fél szemmel mindig azt figyelni, hogy hol kell beavatkozni. Csak, hogy egyértelmű legyen és a példa kedvéért: ahogy elmondtam a sültek felszolgálásához illő mosolyogtató verset, az a fő dolgom, hogy figyeljem, hogy aki vegetáriánus, vagy életallergiás, az azt kapja-e, amit kért a pincérektől. 

Mitől vagyok más, mint a többiek?

Nézzétek, nem szeretem fényezni magam, de a fiatalságom lendülete és ezen szakma iránt érzett szeretet is segít, de amiben tényleg más vagyok: minden verset, amit szavalok, magam írtam, azaz ezt nem hallotta senki más, előző lagzin.

Amit mindenképpen tudnotok kell rólam, hogy megbízható vagyok és vidáman ugyan, de kizárólag a feladatra koncentrálok, hogy a Ti esküvőtök, majd lakodalmatok pont olyan legyen, ahogy azt elképzeltétek.

Mit gondolok a játékokról?

Minden esetben úgy gondolom, hogy csak akkor legyen játék, illetve csak olyan mértékű, amilyen az ifjú párnak belefér, illetve nem csak belefér, hanem tetszik. Van akinek a tojásgörgetés is sok, van akinek le sem merem írni, hogy mi fér még bele… Ez lakodalma válogatja, de csak és kizárólag az Általatok megszabott kereteken belül mozoghat ez a történt.

Azt gondlom, hogy az az igazán jó lagzi, ahol a barátok lepik meg az ifjú párt feladatokkal, ők ismerik a leginkább az ifjú párt. Nyilván ezt csak a velem való egyeztetés után tudom elképzelni, így tudom csekkolni, hogy a Ti elvárásaitok összhangban vannak-e a cimborák által tervezettekkel.

Mit gondolok a menyasszonyrablásról?

Összességében régi szokás, de mint írtam már valahol, semmi nem kötelező, ez sem… Ha szeretnétek, illetve nincs ellenetekre, akkor részemről a „modern felfogású” rablást támogatom, amikor a menyasszonyt képletesen elrabolják a barátok egészen a terem széléig, vagy ilyesmi, azaz lássa a menyasszony, hogy Érte a vőlegény mit ki nem áll, milyen viccesebbnél viccesebb feladatot hajlandó véghezvinni.

A feladatok egyeztetése ebben az esetben is szükséges a barátok és köztem, ugyanolyan okok miatt, mint az egyéb játékok esetében.

Mi a vőfély szalag?

A vőfély szalag története régi időkre vezethető vissza. Akkoriban falun az esküvőkre meghívták a település teljes lakosságát. A teljes népesség elment lányos házhoz a kikérőre, majd miután kikérte a vőlegény a menyasszonyt, együtt kiválasztották a falu férfijei közül, hogy ki irányítsa az esküvőjüket, azaz ki legyen a vőfély. Miután ekkor mindenki hordott magánál fokost, sétabotot, az ünnepi viselethez ez hozzátartozott, így az Ifjú Pár úgy jelölte meg, hogy ki legyen a vőfélyt, hogy a fokosra kötöttek egy szalagot. Ettől ő felelt a lagzi lebonyolításáért. 

Napjainkban a hagyomány megmaradt, de közel sem kötelező. Jómagam is fokossal járok az esküvőkre. Ha úgy látjátok, csináltathattok szalagot, ezen általában a nevetek és a dátum szokott szerepelni. Ha megtiszteltek vele, büszkén viselem szalagotokat, de hangsúlyozom, ez nem kötelező.

Ha velem képzelitek el a Nagy Nap lebonyolítását